UNITED PAINTING CREW THE HAGUE 

PAINTS MASSIVE ARTWORK ON THE FLOOR OF THE STUDENT HOTEL THE HAGUE COURTYARD

After carrying out projects in numerous Student Hotels across Europe (Florence, Berlin, Dresden), we were invited by The Student Hotel (TSH) The Hague to paint their inner courtyard.

This would be our first project in the Netherlands with TSH and also one of our biggest artworks so far (in m2). This invitation had special interest for us also due to the fact that in 2018 we had launched a project in a nearby social housing complex in The Hague. This project was still running at the time and we felt that this would be the perfect opportunity to give our crew in The Hague the opportunity to run a project on their own.

We were asked to start painting in the last months of 2019 which meant that we didn’t have many painting days due to weather conditions. Eventually we were forced to postpone the painting until spring 2020. When spring came we rounded up the crew and resumed painting. One team leader was present for the first days and helped with gridding out the design and from then on the painting was left to The Hague painting crew. Using Whatsapp they sent us regular updates which worked perfectly. The painting was finished in the beginning of May 2020.

One of our main goals was to have this project run independently by our crew in The Hague and also to make sure that TSH paid them for their work in a way that would bring more long term rewards such as a fitness subscription, free study space at the hotel etc.

To make sure this reward matched the needs of our crew, we first sat down with two of our most outspoken painters, Salam and Sanaa, and the manager of TSH The Hague. For the design we chose to work with Ana Taratiel, an incredible Spanish artist who uses vibrant colours and bold design, something well suited to the large surfaces we were preparing to paint.

Although the project was considered a great success we did however learn a valuable lesson from this project; never use cheaper paint. Due to budget challenges we were unable to afford primer/undercoat nor the paint we would have ideally liked to have used. The result of which was that by the spring we could see some colours were already starting to fade. That being said, to witness how smooth the whole process was, thanks to the The Hague crew, was a reward in itself.